Wykonanie
Przepyszne pulchne muffinki orkiszowe z
czerwonym winem to wspaniały deser dla dorosłych.
Śliwki oraz
korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki smakują trochę jak grzaniec. Będą więc idealne na długie zimowe wieczory, choć latem smakują równie wyśmienicie. Aromat
wina jest mocno wyczuwalny. Po zjedzeniu kilku sztuk można zaobserwować lekkie rozluźnienie… Naprawdę trudno się im oprzeć! Ostateczny smak zależy w dużej mierze od zastosowanego
wina. W wersji dla dzieci
wino można zastąpić
sokiem z ciemnych
winogron.Delicious spelt muffins with plums and strong aroma of red
wine.Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Nowa wersja muffinek, tym razem bez glutenu, znajduje się tutaj . W poniższej można ostatecznie użyć
mąki pszennej bezglutenowej albo jakiegoś gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie.
Składniki (na 15 muffinek o średnicy 6 cm)M 1-2 łyżeczki mielonych
goździków3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruW 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia oraz
sody oczyszczonejD 300 g
mąki orkiszowej (użyłam
mąki typ 1100)kilkanaście
śliwek węgierekO szczypta
kurkumy250 ml
czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)Z 4 łyżki
ksylitolu (ok. 40 g)30 kropel
stewii fluid100 ml
oleju z pestek
winogron2
jajkaDo miski dodawać w kolejności suche składniki:
goździki,
cynamon oraz
imbir, proszek i
sodę,
mąkę oraz
kurkumę – dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić lekko trzepaczką lub mikserem
żółtka z
ksylitolem,
stewią oraz
olejem.W osobnym naczyniu ubić
białka. Do
żółtek z
olejem wsypywać stopniowo połączone sypkie składniki*, dolać
wino lub sok i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno
białka i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić. Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki
śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać. Moje stały bardzo stabilnie. Wystarczy je dobrze o siebie oprzeć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.* Wersja dla „przemianowych fanatyków”, czyli dla mnie :)Może nie trzeba aż tak mocno trzymać się przemian, ale na pewno nikomu to nie zaszkodzi. Do
żółtek z
olejem (Z) dodać najpierw szczyptę
imbiru lub innej
przyprawy korzennej (M) oraz szczyptę
soli (W). Następnie wsypywać stopniowo połączone sypkie składniki (w D, ponieważ jest tu przewaga
mąki orkiszowej), dolać
wino (O) i dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę
ksylitolu, kroplę
stewii lub
oleju (Z). Na końcu dodać ubite
białka (same
białka należą do M) i delikatnie połączyć.Wersja dla dzieci: po mieszance sypkich składników (D) dodać jeszcze szczyptę
kurkumy lub
kakao (O), a następnie wlać
sok winogronowy (Z). Na końcu wmieszać ubite
białka (M).
Przepis dodaję do akcji: