Wykonanie
Jesienne, aromatyczne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki ciasta idealnie komponują się z lekką kwaskowością
śliwek. Po prostu pycha :) Całą blaszkę zjedliśmy sami :) Przepis z bloga Mała
cukierenka .

Składniki :2 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego
kardamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździków4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego600 g wypestkowanych
śliwekMąkę,
proszek do pieczenia,
sodę przesiewamy. Dodajemy
kardamon,
cynamon i
goździki.
Jajka ubijamy z
cukrem na prawie białą, puszystą masę. Chwilę to zajmie, także bądźcie cierpliwi w ubijaniu :) Cały czas miksując dolewamy
aromat waniliowy i powoluteńko wlewamy cienką strużką
olej.Następnie wsypujemy całą
mąkę, mieszamy mikserem ale krótko tylko do momentu połaczenia się składników.Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy
śliwki skórką do dołu. Pieczemy w temp. 200°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka na najniższej półce piekarnika.

Smacznego :)