Wykonanie
Po urlopie mam fazę na pieczenie. Szczególnie upodobałam sobie jesienne klimaty.
Dynie,
gruszki,
śliwki. Idealnie łączą się z moimi ulubionymi
przyprawami korzennymi. Jako, że nie zawsze mam czas na wymyślne desery, sięgam po proste, sprawdzone przepisy, które wymagają odrobiny urozmaicenia, a jednocześnie nie zajmują dużo czasu. Muffiny właśnie do takich należą. Ich przygotowanie jest proste, szybkie, nie wymaga wyjątkowych umiejętności i praktycznie zawsze wychodzi. Tym razem prezentuję je Wam w wersji owocowej, z jesiennym twistem w postaci
cynamonu i
goździków. Bardzo ciepła i klimatyczna kombinacja. :) W sam raz do podjadania w ciągu dnia.Składniki:1,5 szklanki
mąki2/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju6
śliwek8 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
goździków¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Śliwki przekroić na połówki, pozbawić pestek i pokroić w niedużą kostkę.Do miski przesiać suche składniki:
mąkę,
przyprawy,
proszek do pieczenia i
cukier. Wymieszać.W drugiej misce umieścić
jajka,
mleko,
olej. Dodać pokrojone
śliwki i wymieszać.Zawartość obu misek połączyć i szybko wymieszać tylko do połączenia się składników. Powstałe ciasto rozłożyć do 12 foremek na muffiny. Piec w 180 stopniach bez termoobiegu około 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić na kratce.