Wykonanie
Aronia to prawdziwa owocowa apteka. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów hamuje rozwój wolnych rodników, przez co spowalnia proces starzenia oraz zapobiega nowotworom. Oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza poziom stresu i pomaga w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Podobno łagodzi także skutki szkodliwego promieniowania komputera. A to tylko niewielka część leczniczych właściwości aronii. Zamiast więc zajadać egzotyczne i drogie
owoce, sięgnijcie po naszą wspaniałą kuzynkę jarzębiny! Najczęściej wyrabia się z aronii
soki i
dżemy, ponieważ na surowo jest dość cierpka. Świetnie sprawdza się także w wypiekach. Ja wykorzystuję aronię w połączeniu z
jabłkami jako kontrastowe nadzienie do minitart.
Jabłka są słodkie i rozpływają się podczas pieczenia, natomiast aronia zachowuje kolor, kształt i wyjątkowy, nieco wytrawny smak.
Very healthy dessert: mini tarts with apple and black chokeberry. This amazing fruit can for example slow the aging process and prevent cancer!
Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej.
Mąkę pszenną można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie.Kruche ciasto (na 8 minitart o średnicy ok. 8 cm*)Z 100 g
masłaM szczypta
cynamonu lub
imbiruW 1-2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliD 200 g
mąki pszennej, przesianejO szczypta świeżo startej
kurkumyMasło utrzeć w misce szpatułką lub drewnianą łyżką na gładką masę, dodać szczyptę
przyprawy,
sól oraz zimną
wodę. Wsypać
mąkę oraz
kurkumę i szybko wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić 16 identycznych krążków. Połową wyłożyć dna foremek (używam ceramicznych, nie smaruję tłuszczem), tworząc wysokie brzegi. Nakłuć widelcem.* Ciasto można też podzielić tylko na dwie części i wyłożyć nim jedną dużą formę na tartę. Jednak nie jest to zbyt praktyczne, ponieważ aronia podczas pieczenia nie zmięknie za bardzo i po przekrojeniu ciasta może wypadać z przygotowanych porcji. W tym przypadku bardziej poręczne i bezpieczniejsze są małe tarty.NadzienieZ 2 łyżki
syropu z agawy albo odrobina
stewii (niekoniecznie)1/2
jajka (niekoniecznie)M 1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
goździkówW szczypta
soliD 2 płaskie łyżeczki
mąki pszennej200 g aronii2 duże
jabłkaO szczypta
kurkumyDo miski dodawać po kolei
przyprawy korzenne,
sól oraz
mąkę, dokładnie wymieszać. Ponad połową mieszanki posypać dna wyłożonych
ciastem foremek, dzięki
czemu wypływający z
owoców sok nie rozmiękczy ciasta.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Aronię umyć, przebrać i dokładnie osuszyć. Zmieszać pokrojone
jabłka z aronią, ewentualnie posypać
owoce odrobiną
kurkumy lub
kakao i posłodzić.Łyżką układać porcje
owoców w foremkach. Trzeba nałożyć ich dość dużo, ponieważ podczas pieczenia
jabłka znacznie zmniejszają objętość.
Owoce posypać pozostałą
mieszanką przypraw i
mąki, przykryć krążkami ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Pośrodku każdej minitarty zrobić
ostrym nożem nacięcie w kształcie krzyżyka, aby para miała ujście.Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować roztrzepanym
jajkiem*. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 25-30 minut.* Jeśli posmarujecie ciasto
jajkiem, po 10 minutach pieczenia należy wyjąć tarty i posmarować je raz jeszcze, a następnie kontynuować pieczenie. Dzięki temu zabiegowi skórka będzie pięknie zrumieniona i chrupiąca.
Przepis dodaję do akcji: