Wykonanie
Zupa pomidorowa z
pomidorów… paradoks naszych czasów… teraz trzeba pisać, że z
pomidorów, bo króluje przecierMoże więc zmienić nazwę… zupa przecierowa? Bo jedząc normalną, tradycyjną
pomidorową czujemy całe bogactwo smaku i aromatu… i to zupełnie inna zupa niż taka ze słoiczka…Tym razem pomidorówka na
maśle, dla takiej jednej, która postanowiła zostać wegetarianką

Składniki:
pomidory – 1,5 kg
masło – 30 g
ziele angielskie całe – 2 kulki
lubczyk świeży – 1 gałązkakrem balsamico – 1 lyżka
serek topiony – 100 gząbek
czosnku – 1 ząbek
sól do smaku
pieprz czarny mielony
cukierbazylia świeża – 4 gałązki
ryż ugotowany – 200 gPrzygotowanie:
Pomidory umyć i zalać
wodą, ok. 2,5 l. Gotować na małym ogniu z dodatkiem
ziela angielskiego,
masła oraz kremu balsamicznego. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Powstały gęsty płyn gotować dalej z dodatkiem
lubczyku. Doprawić do smaku
solą oraz
cukrem. Po 10-15 minutach doprawić przeciśniętym
czosnkiem i dodać pokrojony w kostkę
serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia
serka. Przed podaniem wymieszać z ugotowanym
ryżem a następnie doprawić
pieprzem i posypać listkami
bazylii. Smacznego.