ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa z pomidorów

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa z pomidorów… paradoks naszych czasów… teraz trzeba pisać, że z pomidorów, bo króluje przecier
Może więc zmienić nazwę… zupa przecierowa? Bo jedząc normalną, tradycyjną pomidorową czujemy całe bogactwo smaku i aromatu… i to zupełnie inna zupa niż taka ze słoiczka…
Tym razem pomidorówka na maśle, dla takiej jednej, która postanowiła zostać wegetarianką
Składniki:
pomidory – 1,5 kg
masło – 30 g
ziele angielskie całe – 2 kulki
lubczyk świeży – 1 gałązka
krem balsamico – 1 lyżka
serek topiony – 100 g
ząbek czosnku – 1 ząbek
sól do smaku
pieprz czarny mielony
cukier
bazylia świeża – 4 gałązki
ryż ugotowany – 200 g
Przygotowanie:
Pomidory umyć i zalać wodą, ok. 2,5 l. Gotować na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego, masła oraz kremu balsamicznego. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Powstały gęsty płyn gotować dalej z dodatkiem lubczyku. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Po 10-15 minutach doprawić przeciśniętym czosnkiem i dodać pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia serka. Przed podaniem wymieszać z ugotowanym ryżem a następnie doprawić pieprzem i posypać listkami bazylii. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/09/zupa-pomidorowa-z-pomidorow