ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z kleikiem ryżowym

Ciasteczka owsiane z kleikiem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Chyba najsmaczniejsze ciasteczka owsiane jakie jadłam! Mleczne, kokosowe, delikatne… przepis mój własny oryginalny. Otworzyłam szafkę, popatrzyłam co jest na półce, co trzeba zużyć, bo się kończy termin przydatności do spożycia i upiekłam ciasteczka…. niebo w gębie!
Chyba tak powstają najlepsze przepisy… pod wpływem natchnienia chwili i konieczności kombinowania jak wykorzystać starzejące się produkty
Składniki:
kleik mleczno-ryżowy – 1,5 szklanki
płatki owsiane – 1,5 szklanki
cukier – 3/4 szklanki
wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
mąka pszenna – 1/2 szklanki
mleko kokosowe – 3 łyżki
mleko granulowane – 1/2 szklanki (odtłuszczone)
olej kokosowy – 3 łyżki
margaryna – 70 g
soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Wymieszać razem mleko granulowane, płatki owsiane i kleik ryżowy.
Dodać cukier i mleczko kokosowe. Dosypać zwykła mąkę.
Margarynę stopić, schłodzić i wymieszać z sodą. Wsypać do wymieszanych składników wiórki kokosowe, dodać olej kokosowy, a następnie wlać margarynę z sodą.
Zagnieść ciasto. Formować z ciasta małe kulki ok 3 cm- rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut.
Po wyjęciu ciasteczka są miękkie po ostudzeniu chrupiące.Polecam bardzo smaczne ciasteczka.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/08/ciasteczka-owsiane-z-kleikiem-ryzowym