Wykonanie
Chyba najsmaczniejsze
ciasteczka owsiane jakie
jadłam!
Mleczne,
kokosowe, delikatne… przepis mój własny oryginalny. Otworzyłam szafkę, popatrzyłam co jest na półce, co trzeba zużyć, bo się kończy termin przydatności do spożycia i upiekłam
ciasteczka…. niebo w gębie!Chyba tak powstają najlepsze przepisy… pod wpływem natchnienia chwili i konieczności kombinowania jak wykorzystać starzejące się produkty

Składniki:kleik
mleczno-
ryżowy – 1,5 szklanki
płatki owsiane – 1,5 szklanki
cukier – 3/4 szklanki
wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
mąka pszenna – 1/2 szklanki
mleko kokosowe – 3 łyżki
mleko granulowane – 1/2 szklanki (odtłuszczone)
olej kokosowy – 3 łyżki
margaryna – 70 g
soda oczyszczona – 3/4 łyżeczkitłuszcz do formyPrzygotowanie:Wymieszać razem
mleko granulowane,
płatki owsiane i kleik
ryżowy.Dodać
cukier i
mleczko kokosowe. Dosypać zwykła
mąkę.
Margarynę stopić, schłodzić i wymieszać z
sodą. Wsypać do wymieszanych składników
wiórki kokosowe, dodać
olej kokosowy, a następnie wlać
margarynę z
sodą.Zagnieść ciasto. Formować z ciasta małe kulki ok 3 cm- rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut.Po wyjęciu
ciasteczka są miękkie po ostudzeniu chrupiące.Polecam bardzo smaczne
ciasteczka.