Wykonanie
Dziś taka trochę inna wersja sernika… pyszny kremowy, delikatny z
chałwowym posmakiem.

A do serniczka kawusia i wierszyk… żeby była kontynuacja, przed świętami wierszyk i po świętach też:)ROZMYŚLANIA WUJKA PO ŚWIĘTACHŚwięta, święta i po świętachnikt już o nich nie pamięta.Zjadłem placki, zjadłem babki,całowałem ciocię w łapki.Zjadłem wilię, zjadłem barszczyk i już jestem o rok starszy,po
śledziku i
sardynce w pustym miejscu po choince.(Ks. Jan Twardowski)

Składniki:
ser mielony w wiaderku – 1 kg,
jajka – 7 szt,
cukier – 1, 5 szklanki,
śmietana 36% – 250 ml,
chałwa sezamowa – 40 dkg,
cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
budyń waniliowy – 1 torebka,
mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
ciastka twarde – 250 g,
słonecznik – 5 łyżek,
masło – 100 g,
mak mielony – 4 łyżki,
masło do wysmarowania formy,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie,posypka cukrowa do dekoracji.Przygotowanie:
Jajka umyć. Rozdzielić
żółtka od
białek. Z
białek ubić pianę a
żółtka utrzeć z
cukrem na puch. Dodać do
żółtek ser z wiaderka oraz
śmietanę. Zmiksować na niskich obrotach a następnie dosypać
budyń oraz
cukier wanilinowy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z
białek a
potem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać
mąkę ziemniaczaną a do drugiej pokruszoną drobno
chałwę.
Ser z
chałwą miksować ok 1 minutki.Dużą tortownice ok 25 cm natłuścić
masłem.
Ciastka pokruszyć i wymieszać z ciepłym
masłem. Dodać
słonecznik. Spód tortownicy wysypać mieszanką
ciastek i
słonecznika a z wierzchu posypać mielonym, suchym
makiem. Na taki spód wylać połowę masy białej
potem masę z
chałwą i na koniec zalać pozostała częścią masy białej. Można delikatnie przemieszać. Piec w temperaturze ok 180 stopni ok. godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Podawać najlepiej na następny dzień polany
polewą czekoladową i posypany cukrowa posypką.