ßßß
A do serniczka kawusia i wierszyk… żeby była kontynuacja, przed świętami wierszyk i po świętach też:)ROZMYŚLANIA WUJKA PO ŚWIĘTACHŚwięta, święta i po świętachnikt już o nich nie pamięta.Zjadłem placki, zjadłem babki,całowałem ciocię w łapki.Zjadłem wilię, zjadłem barszczyk i już jestem o rok starszy,po śledziku i sardynce w pustym miejscu po choince.(Ks. Jan Twardowski)
Składniki:ser mielony w wiaderku – 1 kg,jajka – 7 szt,cukier – 1, 5 szklanki,śmietana 36% – 250 ml,chałwa sezamowa – 40 dkg,cukier wanilinowy – 1 opakowanie,budyń waniliowy – 1 torebka,mąka ziemniaczana – 1 łyżka,ciastka twarde – 250 g,słonecznik – 5 łyżek,masło – 100 g,mak mielony – 4 łyżki,masło do wysmarowania formy,polewa czekoladowa – 1 opakowanie,posypka cukrowa do dekoracji.Przygotowanie:Jajka umyć. Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę a żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do żółtek ser z wiaderka oraz śmietanę. Zmiksować na niskich obrotach a następnie dosypać budyń oraz cukier wanilinowy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek a potem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę ziemniaczaną a do drugiej pokruszoną drobno chałwę. Ser z chałwą miksować ok 1 minutki.Dużą tortownice ok 25 cm natłuścić masłem. Ciastka pokruszyć i wymieszać z ciepłym masłem. Dodać słonecznik. Spód tortownicy wysypać mieszanką ciastek i słonecznika a z wierzchu posypać mielonym, suchym makiem. Na taki spód wylać połowę masy białej potem masę z chałwą i na koniec zalać pozostała częścią masy białej. Można delikatnie przemieszać. Piec w temperaturze ok 180 stopni ok. godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Podawać najlepiej na następny dzień polany polewą czekoladową i posypany cukrowa posypką.