ßßß
Składniki:mąka pszenna tortowa– 40 dkg,kefir – 1 szklanka,jajko – 1 szt,żółtko – 1 szt,białko – 1 szt,cukier – ½ szklanki,masło – 50 g + 50 g,woda ciepła – ile potrzeba,sól – 1 szczypta,cynamon – 3 łyżeczki,kakao – 3 płaskie łyżki,konfitura z czarnej porzeczki – 3 łyżki,cukier brązowy/ biały gruby – 3 łyżki,cukier puder do posypania,tłuszcz do wysmarowania formy.Przygotowanie:Drożdże wymieszać z cukrem i kefirem. Dodać jedno jajko i żółtko oraz ok. jedną szklankę ciepłej wody. Wsypać przesianą przez sito mąkę i wyrabiać ciasto. Stopić 50 g masła i odrobinę posolić – dolać do ciasta i wyrabiać dalej. Ja wyrabiam ręcznie – ciasto ma być dość zwięzłe (nie za luźne) dlatego wodę dolewać ostrożnie. Dobrze wyrobione ciasto powinno „odchodzić” od dłoni. Gotowe ciasto włożyć do dużej miski, nakryć płócienną ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i podzielić na trzy porcje. Każdą z nich wymiętosić i uformować w kulę a następnie rozwałkować tak, aby powstał prostokąt. Na górnym brzegu każdego prostokąta rozłożyć dżem a pozostałą część posypać cukrem brązowym, cynamonem, kakao i posmarować ciepłym masłem. Następnie każdy kawałek zwinąć jak roladę. Na dnie natłuszczonej blaszki położyć dwie roladki z ciasta a na nich trzecią. Postawić blaszkę w ciepłym miejscu na 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem – opcjonalnie dla tych którzy wolą bardziej „słodkie babeczki” polecam lukrowanie. Smacznego.