Wykonanie
Dziś
dynia, która nie starszy, bo u mnie
dynia nigdy nie straszy… nie jestem miłośniczka „halloweenowego” szaleństwa. Wolę
dynię wypełnioną po brzegi farszem, aromatyczną, mięciutką i gorącą. Na jesienne mgliste, deszczowe dni to idealne danie.Tym razem
dynia w wersji z czarnym
ryżem. Polecam – smaczna i kolorystycznie ciekawie się komponuje , bo
ryż barwi cały farsz na oryginalny kolor.

Składniki:
dynia mała – 1,5 kg,
mięso mielone wołowe – 0,5 kg,
ryż czarny – 1 szklanka,
cebula – 2 szt,
olej do smażenia,
curry – 1 szczypta,
kozieradka – 1 szczypta,
papryka ostra – 1 szczypta,
ser żółty – 15 dkg,
sól do smaku.Przygotowanie:Ugotować czarny
ryż: zalać
wodą w proporcjach 1:2 i gotować ok 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wymieszać razem
ryż, surowe
mięso mielone oraz
cebulkę i starty
żółty ser. Doprawić
kozieradką,
curry,
ostrą papryką i
solą.
Dynie umyć a następnie odciąć wierzch. Wydrążyć – usunąć pestki i napełnić farszem a
potem farsz zakryć odciętym wierzchem. Umieścić przygotowaną
dynię w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką
wody i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ponad godzinę. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem, a
potem bez przykrycia. Polecam.