ßßß Cookit - przepis na Dynia faszerowana mięsem i czarnym ryżem

Dynia faszerowana mięsem i czarnym ryżem

nazwa

Wykonanie

Dziś dynia, która nie starszy, bo u mnie dynia nigdy nie straszy… nie jestem miłośniczka „halloweenowego” szaleństwa. Wolę dynię wypełnioną po brzegi farszem, aromatyczną, mięciutką i gorącą. Na jesienne mgliste, deszczowe dni to idealne danie.
Tym razem dynia w wersji z czarnym ryżem. Polecam – smaczna i kolorystycznie ciekawie się komponuje , bo ryż barwi cały farsz na oryginalny kolor.
Składniki:
dynia mała – 1,5 kg,
mięso mielone wołowe – 0,5 kg,
ryż czarny – 1 szklanka,
cebula – 2 szt,
olej do smażenia,
curry – 1 szczypta,
kozieradka – 1 szczypta,
papryka ostra – 1 szczypta,
ser żółty – 15 dkg,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Ugotować czarny ryż: zalać wodą w proporcjach 1:2 i gotować ok 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wymieszać razem ryż, surowe mięso mielone oraz cebulkę i starty żółty ser. Doprawić kozieradką, curry, ostrą papryką i solą. Dynie umyć a następnie odciąć wierzch. Wydrążyć – usunąć pestki i napełnić farszem a potem farsz zakryć odciętym wierzchem. Umieścić przygotowaną dynię w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ponad godzinę. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem, a potem bez przykrycia. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/dynia-faszerowana-miesem-i-czarnym-ryzem