Wykonanie
Sezon na moje ukochane
śliwki w pełni, więc kolejny przysmak ze
śliwkami.

Składniki:
mąka pszenna – 1 szklanka,
mąka ziemniaczana – 1 szklanka,
jajka – 5 szt,
olej – 1/2 szklanki,
cukier waniliowy – 1 opakowanie,
proszek do pieczenia- 2 łyżeczki,
cukier – 1 szklanka,
śliwki – 1 kg,
wiórki kokosowe – 3 łyżki,
cukier puder – 2 łyżki,
białka – 1 szt.

Umyć i wydrylować
śliwki. Roztrzepać jedno
białko i moczyć w nim każdą
śliwkę a
potem obtaczać ją w wiórkach
kokosowych.
Jajka należy ubić
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać obie
mąki i proszek razem.Do ubitych jaj dodać
mąkę oraz wlać
olej i miksować kilka sekund.Wylać ciasto na natłuszczoną blachę. Na górze ciast, skórką do
spodu rozłożyć przygotowane wcześniej
śliwki.Piec w temperaturze 180 stopni około 45-55 minut. Po wystudzeniu posypać placek
cukrem pudrem.