ßßß Cookit - przepis na Grillowana sałatka z tofu

Grillowana sałatka z tofu

nazwa

Wykonanie

Moja druga połowa twierdzi, że „tofu” to odpowiednia nazwa dla czegoś takiego białego, czego on nie lubi, bo to fuuu
Od czasu do czasu dla urozmaicenia robię jednak różne sałatki z tofu. Dobrze zamarynowane potrafi całkowicie zaskoczyć smakiem.
Składniki na grillowana sałatkę z tofu (porcja na 3-4 osoby):
cukinia żółta – 1 szt,
cukinia zielona – 1 szt,
tofu naturalne – 200 g,
oliwa – 2 łyżki,
czosnek – 1 ząbek,
koper świeży- 4 gałązki,
sól do smaku.
Składniki na marynatę do tofu:
sos sojowy ciemny- 2 łyżki,
miód naturalny – 1/2 łyżeczki,
pieprz syczuański – 1 łyżka,
aronia świeża – 1/2 szklanki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Sos sojowy wymieszać z miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym sokiem, posolić, dodać grubo zmielony pieprz syczuański i zalać powstała marynata tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.
Cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Wszystkie składniki grillować kilka minut lub ewentualnie podsmażyć na grillowej patelni – smaczniejsze jednak są grillowane
Warzywa i tofu ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/08/grillowana-salatka-z-tofu