Wykonanie
Moja druga połowa twierdzi, że „tofu” to odpowiednia nazwa dla czegoś takiego białego, czego on nie lubi, bo to fuuuOd czasu do czasu dla urozmaicenia robię jednak różne sałatki z
tofu. Dobrze zamarynowane potrafi całkowicie zaskoczyć smakiem.
Składniki na grillowana
sałatkę z
tofu (porcja na 3-4 osoby):
cukinia żółta – 1 szt,
cukinia zielona – 1 szt,
tofu naturalne – 200 g,
oliwa – 2 łyżki,
czosnek – 1 ząbek,
koper świeży- 4 gałązki,
sól do smaku.Składniki na marynatę do
tofu:
sos sojowy ciemny- 2 łyżki,
miód naturalny – 1/2 łyżeczki,
pieprz syczuański – 1 łyżka,aronia świeża – 1/2 szklanki,
sól do smaku.Przygotowanie:
Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
Sos sojowy wymieszać z
miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać
sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym
sokiem, posolić, dodać grubo zmielony
pieprz syczuański i zalać powstała marynata
tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.
Cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym
czosnkiem i
oliwą. Wszystkie składniki grillować kilka minut lub ewentualnie podsmażyć na grillowej patelni – smaczniejsze jednak są grillowaneWarzywa i
tofu ułożyć na talerzu i udekorować
koperkiem.