Wykonanie
Soczewicę czarną miałam,
kolendrę w proszku, ale w
sumie też,
śledzie co prawda nie świeże lecz z
beczki, za to dobrze wymoczone…
groszku zielonego brakło, ale co tam postanowiłam się obejść bezZeszkliłam na
maśle,
cebulę,
czosnek soczewicę, dodałam pokrojone mleczka ze
śledzia, podlałam
wodą, dusiłam, doprawiałam… ale jakoś mi ta potrawka za nic nie leżała…może przez to, że mleczka nie były surowe… a może po prostu to nie moje preferencje smakowe. W akcie rozpaczy wlałam do
soczewicy kubek
śmietany, trochę
zielonego pieprzu z zalewy… i dusiłam, dusiłam… dusiłam w sobie złość na swoje zamiłowanie do eksperymentówŻeby ochłonąć wyszłam z kuchni i poszłam czytać książkę. Po 15 minutach nie wytrzymałam wracam, patrzę i oczom nie
mogę uwierzyć Tygrysiątko łyżką wyjada z garnka
soczewicę i
mówi:– „Ale pyszny sos, nie mówiłaś, że dziś
makaron…dodaj tylko więcej
czosnku i
żółtego sera…”Zastosowałam się do rad, ugotowałam
makaron i udawałam, że tak miało być. Szczerze
powiem, po doprawieniu sos był „całkiem, całkiem”…może ja po prostu miałam zbyt wygórowane oczekiwania i liczyłam na większe doznania kulinarne?

Składniki:
makaron penne – 50 dkg,
soczewica czarna – ¾ szklanki,mleczka ze
śledzia beczkowego – 3 szt,
czosnek – 3 ząbki,
cebula – 1 mała szt,
masło – 50 g,
śmietana kwaśna – 300 ml,
kolendra do smaku,
sok z cytryny do smaku,
pieprz zielony z zalewy- 1 łyżka,
ser żółty typu morski – 15 dkg,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.Przygotowanie.
Soczewicę moczyć około godziny.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na
maśle. Dodać odcedzoną
soczewicę a także posiekany
czosnek i
pieprz zielony z zalewy. Dusić razem przez kilka minut. Mleczka ze
śledzia oczyścić i pokroić drobno, dodać do
soczewicy, podlać połową szklanki
wody i dusić dalej. Kiedy
soczewica zmięknie wlać
śmietanę, doprawić potrawkę
pieprzem,
kolendrą,
solą,
czosnkiem,
sokiem z cytryny i dusić dalej. Przed podaniem wsypać do potrawki starty
żółty ser – tak, żeby jeszcze zdążył się częściowo rozpuścić. Podawać z
makaronem ugotowanym al dente.