Wykonanie
Potrawa łatwa, szybka i sycąca. Dłużej trwa obróbka składników (siekanie, krojenie itp. ;), niż całe łączenie na patelni. Uwielbiam
tuńczyka, szczególnie w parze z
kukurydzą.Co tu więcej pisać... Trzeba spróbować! :DSkładniki: (2-3 porcje)~ pół paczki
makaronu penne (tagliatelle, kokardki- kto co lubi ;)~ 1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę~ 2-3 posiekane ząbki
czosnku~ pęczek posiekanej
pietruszki (mniej)~ puszka
tuńczyka w sosie własnym~ puszka
kukurydzy (170g)~ 250g
śmietany- 18%~ 1 łyżka
masła~ sól/ pieprz/chiliUgotować
makaron.
Cebulę podsmażyć na patelni razem z połową posiekanego
czosnku, posolić.
Tuńczyka odcedzić,
kukurydzę wypłukać. Dodać do
cebuli. Chwilę wszystko razem poddusić,wrzucić
czosnek, dodać łyżkę
masła i
śmietanę. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku. Na koniec posypać
pietruszką i ponownie wymieszać.Podawać sos z
makaronem, bezpośrednio po przyrządzeniu.