ßßß
Tym razem moja ulubiona zapiekanka przygotowana na bazie makronu i cukinii/kabaczka. Mogłabym wiele pisać o jej niezapomnianym smaku… ale zdecydowanie polecam zrobić samemu i spróbować.Zdjęcia niestety nie są „dopracowane”, bo kiedy ja fotografuję głodomory dyszą mi za plecami – „ pospiesz się, żeby nie wystygła”Składniki:makaron świderki – 30 dkg,cukinia/kabaczek – 1 szt,papryczka chilli – ½ szt,pomidory suszone – 10/15 szt,serek ricotta – 250 gserek mozzarella – 300 g,bazylia listki – 1 garść,ząbek czosnku – 1 szt,oliwki czarne – 100 g,olej do smażenia,sól pieprz do smaku.Przygotowanie:Makaron ugotować. Ma być al dente. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kabaczka i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dusić około 10-15 minut. Kabaczek puści dużo wody, która powinna odparować. Posolić i doprawić pieprzem. Pod koniec duszenia dodać suszone pomidory i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu i dołożyć kabaczka. Wymieszać całość z z serkiem ricotta. Na wierzch tej warstwy wkroić kilka czarnych oliwek, dodać listki bazylii i zetrzeć połowę serka mozzarella. Przykryć drugą warstwą makaronu. Doprawić a potem posypać druga partią krojonych oliwek i drugą partią mozzarelli. Zapiekać około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam.