ßßß Cookit - przepis na Torcik arbuzowy zawsze rozproszy melancholię…

Torcik arbuzowy zawsze rozproszy melancholię…

nazwa

Wykonanie

Zatęskniłam za latem… za ciepłem słońca, za kolorem kwiatów… za unoszącą się w powietrzu aurą wakacji. Czas zdecydownaie płynie za szybko, a im człowiek starszy tym szybciej… zawsze kiedy popadam w melancholie ratuję się czymś słodkim.
Tym razem najprostszy z możliwych – torcik arbuzowy, czyli tradycyjny biszkopt z 4 jaj, kawałki arbuza i krem z ubitej „śnieżki”, wymieszanej z galaretką o smaku arbuzowym. Troche mało kreatywnie, ale za to jak smacznie
Biszkopt:
jaja – 4 szt,
mąka pszenna – 1 szklanka,
cukier – ¾ szklanki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
ocet – 1 łyżeczka,
olej rzepakowy – 1 łyżka.
Krem z śmietanki typu „Śnieżka”:
śmietanka w proszku – 1 opakowanie,
galaretka arbuzowa – 2 szt,
cukier do smaku,
mleko – 175 ml.
Arbuz świeży bez skóry – 1kg
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej, ocet i delikatnie połączyć składniki. Tortownicę ca. 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-45 minut.
Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.
Arbuza obrać ze skóry a następnie „wypestkować”. Pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.
Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze „Śnieżki”. Przykryć drugim krążkiem i na drugim również ułożyć plasterki arbuza. Wstawić do lodówki na 20 minut a następnie zalać galaretką (zostawić z galaretki kilka łyżek, aby polać torcik po wierzchu) – galaretka ma być w stadium zastygania, żeby nie wsiąkła w ciasto. Ponownie schłodzić. Na galaretkę wyłożyć łyżką resztę masy, bo z dużą dozą prawdopodobieństwa nie będzie już płynna. Na masie rozlać kilka łyżek galaretki „dla połysku”. Dobrze schłodzić.
Polecam, ciasto lekkie, delikatnie owocowe, wilgotne…
Źródło:http://galantyna.pl/2013/11/torcik-arbuzowy-zawsze-rozproszy-melancholie