ßßß
Biszkopt:jaja – 4 szt,mąka pszenna – 1 szklanka,cukier – ¾ szklanki,proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,ocet – 1 łyżeczka,olej rzepakowy – 1 łyżka.Krem z śmietanki typu „Śnieżka”:śmietanka w proszku – 1 opakowanie,galaretka arbuzowa – 2 szt,cukier do smaku,mleko – 175 ml.Arbuz świeży bez skóry – 1kg
Przygotowanie:Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej, ocet i delikatnie połączyć składniki. Tortownicę ca. 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-45 minut.Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.Arbuza obrać ze skóry a następnie „wypestkować”. Pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze „Śnieżki”. Przykryć drugim krążkiem i na drugim również ułożyć plasterki arbuza. Wstawić do lodówki na 20 minut a następnie zalać galaretką (zostawić z galaretki kilka łyżek, aby polać torcik po wierzchu) – galaretka ma być w stadium zastygania, żeby nie wsiąkła w ciasto. Ponownie schłodzić. Na galaretkę wyłożyć łyżką resztę masy, bo z dużą dozą prawdopodobieństwa nie będzie już płynna. Na masie rozlać kilka łyżek galaretki „dla połysku”. Dobrze schłodzić.Polecam, ciasto lekkie, delikatnie owocowe, wilgotne…