ßßß Cookit - przepis na Zupa „Tajskie zamieszanie”

Zupa „Tajskie zamieszanie”

nazwa

Wykonanie

Pomysł na zupę powstał bardzo spontanicznie… po prostu sprzątałam lodówkę i rozmrażałam zamrażalnik… Tym razem padło na tajską… bo w lodówce stał otwarty słoik z pastą tamaryndowca i leżało pół saszetki przyprawy Tom Yum (pasta)… W zamrażalniku znalazły się jakieś skrzydełka z kurczka, 6 dużych krewetek i jakieś warzywa… w komorze zero ostało się kilka pieczarek a na półce otwarte mleko kokosowe… w takiej sytuacji nie było wyjścia…musiała powstać tajska zupa w stylu Tom Yum Kung…
Podobno oryginalna Tom Yum Kung jest jedną z nielicznych tajskich zup bez mleka kokosowego, gotuje się ją na bulionie drobiowym i krewetkach oraz na listkach limonki kaffir a na koniec zabiela zwykłym mlekiem…Moja zupka była dostosowana do tego, co znalazło się w lodówce stąd nazwa „Tajskie zamieszanie”.
Składniki:
skrzydełka z kurczaka – 5 szt,
krewetki duże w pancerzykach – 6 szt,
pieczarki – 10 szt,
warzywa (mieszanka chińska) – 350 g,
papryka czerwona – ½ szt,
trawa cytrynowa mielona suszona – ½ łyżki,
pasta Tandoori- 1 łyżka,
pasta Tom Yum – 1 łyżka,
sos rybny – 1 łyżka,
mleko kokosowe – 100 ml,
sól do smaku,
pieprz cayenne do smaku.
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, zalać wodą (2,5l), posolić i gotować 20-25 minut. Ugotowane skrzydełka wyjąć i zostawić do innego dania a do wywaru wrzucić warzywa (z mrożonki a także świeżą czerwoną paprykę). Dodać trawę cytrynową i obrane przekrojone na połówki pieczarki. Gotować15 minut a następnie doprawić pastą Tandoori, Tom Yum oraz sosem rybnym. Dodać umyte krewetki. Ja wykorzystałam krewetki razem z pancerzykami, przed zamrożeniem były one myte i oczyszczone z przewodu pokarmowego. Po kolejnych 3-4 minutach, jeszcze raz doprawić do smaku, zabielić mlekiem kokosowym i jeśli jest posypać świeżą natką kolendry.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/09/zupa-tajskie-zamieszanie