ßßß
Składniki:1 kg- łopatka wieprzowa,2 szt- cebula,2 szt- jajka,2 szt- kajzerka,20 dkg- słonina,20 dkg- pieczarki,3 szt- małe ugotowane buraki czerwone,2 ząbki- czosnek,4 kromki- pieczywo tostowe,szczypta czubricy,3 łyżki- olej do obsmażenia pieczarek,sól do smaku, pieprz do smaku, papryka mielona ostra do smaku.
Przygotowanie:Łopatkę umyć pokroić w grubą kostkę a potem zmielić. Pomiędzy jednym a drugim kawałkiem łopatki zmielić obraną cebulę i pokrojoną słoninę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę. Wymieszać powstałą „ mielonkę” z jajkami i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz czubricą a potem wyrobić jednolitą masę. Pieczarki obrać i lekko obsmażyć na oleju( nie kroić). Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy mięso jest już wyrobione podzielić go na trzy części. Jedną wymieszać z utartymi buraczkami.Natłuścić formę i wyłożyć na spodzie kromkami chleba tostowego. Następnie na chlebie rozłożyć warstwę mięsa z buraczkami a na warstwie z buraczkami warstwę zwykłą. W warstwę zwykłą powciskać grzybki i przykryć wszytko pozostałym mięsem- lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny. Można podawać na zimno lub na ciepło np.: z sosem pieczarkowym. Smacznego.