ßßß Cookit - przepis na Grzybek w klopsie, klops z grzybkiem

Grzybek w klopsie, klops z grzybkiem

nazwa

Wykonanie

I po co rzucać perły przed wieprze,
Pomyje dla nich o wiele lepsze.
Jan Sztaudynger
Ostatnio oprócz pieczeni rzymskiej z soją robiłam również pieczeń rzymską z pieczarkami…To był udany wyrób…a mimo to spotkał się z zastrzeżeniami co poniektórych…pośród zaproszonych znaleźli się tacy, którzy daliby więcej grzybków, tacy którym przeszkadzał buraczek w dolnej warstwie… i tacy którzy uważali, że dałam za mało soli
Może i jestem wredna ale co mi tam…niech sobie mówią…co mogą wiedzieć o smaku prawdziwego jedzenia osoby, które do bigosu wrzucają 4 kostki rosołowe a do każdej zupy włącznie z rosołem po 2 kostki…dobrze, że chociaż do mlecznej nie można dodać glutaminianu sodu:)
Moim domownikiem pieczeń bardzo smakowała…i nie chwalili przez zwykłą kurtuazję- nie podejrzewam ich o tyle finezji:) i nie chwalili również z obawy, że będą restrykcje w postaci braku obiadów przez miesiąc …przynajmniej taką mam nadzieję:)
Składniki:
1 kg- łopatka wieprzowa,
2 szt- cebula,
2 szt- jajka,
2 szt- kajzerka,
20 dkg- słonina,
20 dkg- pieczarki,
3 szt- małe ugotowane buraki czerwone,
2 ząbki- czosnek,
4 kromki- pieczywo tostowe,
szczypta czubricy,
3 łyżki- olej do obsmażenia pieczarek,
sól do smaku, pieprz do smaku, papryka mielona ostra do smaku.
Przygotowanie:
Łopatkę umyć pokroić w grubą kostkę a potem zmielić. Pomiędzy jednym a drugim kawałkiem łopatki zmielić obraną cebulę i pokrojoną słoninę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę. Wymieszać powstałą „ mielonkę” z jajkami i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz czubricą a potem wyrobić jednolitą masę. Pieczarki obrać i lekko obsmażyć na oleju( nie kroić). Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy mięso jest już wyrobione podzielić go na trzy części. Jedną wymieszać z utartymi buraczkami.
Natłuścić formę i wyłożyć na spodzie kromkami chleba tostowego. Następnie na chlebie rozłożyć warstwę mięsa z buraczkami a na warstwie z buraczkami warstwę zwykłą. W warstwę zwykłą powciskać grzybki i przykryć wszytko pozostałym mięsem- lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny. Można podawać na zimno lub na ciepło np.: z sosem pieczarkowym. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/04/grzybek-w-klopsie-klops-z-grzybkiem