ßßß
Na początek łączymy mąkę (osoloną) i masło. Można to zrobić przy pomocy noża, malaksera lub palców. Czubkami palców rozcieramy produkty, tak, żeby powstała wilgotna kruszonka. Na koniec wbijamy jajko i szybko zagniatamy, starając się robić to możliwe krótko, by składniki połączyć, a nie zbić. Przygotowane ciasto owijamy w czystą ściereczkę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.Kombinacji odnośnie farszu mogą być tysiące. My wykorzystaliśmy:- dwa pomidory- 3 plasterki szynki- 100g wędzonego łososia- 100g startego sera żółtego do posypania- 1 jajko- mały jogurt naturalny (ewentualnie część jogurtu zastępujemy mlekiem, by uzyskać pożądaną konsystencję sosu)
Wyjmujemy ciasto z lodówki, szybko rozwałkowujemy je i wykładamy formę do tarty. Na całej powierzchni robimy nakłucia widelcem. Na jednej połowie ciasta wykładamy szynkę, na drugiej łososia. Pomidory kroimy w kostkę, odlewamy sok który puściły (to ważne, aby tarta nie była zbyt mokra) i posypujemy po wierzchu. Jajko mieszamy z jogurtem (i mlekiem), sosem zalewamy tartę. Przyprawiamy bazylią, solą ziołową i czosnkiem.Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200*C. Mniej więcej 10 minut przed końcem wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Cały czas sprawdzamy, czy ciasto się nie przyjarało, a sos ścina jak należy.Z podanych składników wyjdą cztery porcje, ale z doświadczenia można powiedzieć, że raczej pożywią się nimi dwie osoby, bo chęć na pozostałą część rośnie w miarę jedzenia pierwszej porcji... Polecamy jednak zrobić przerwę.Smacznego!