Wykonanie


3 szklanki
mąki25 dag
twarogu2
jajka1 łyżka
oleju1 łyżka
spirytusu lub
octupół łyżeczki
solipół łyżeczki
sodyok. 450 g
mięsa mielonegopół szklanki
kefiru2
cebulegarść posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
majerankusólpieprz ziołowy staropolski
olej do smażenia
Mąkę wsypać do miski dodać
sól utarty ser,
jajka,
sodę,
olej i
spirytus lub
ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.
Mięso włożyć do miski posiekaną
cebulę przysmażyć na tłuszczu,
natkę posiekać, dodać
kefir, przyprawić do smaku i wymieszać.Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć
mięsny farsz na 1 cm grubości.
Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta.Czebureki smażyć w głębokim
oleju.Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony.Podawać z barszczykiem lub
bulionem, albo inną zupą do popijania.




Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/