ßßß
Przepis na pierniki użyłam podstawowy.1,5 kg mąki1,5 szkl cukru1 margaryna250 gr miodu1/2 szkl wody2 dkg amoniaku1 niepełna łyżka sodyprzyprawa korzenna5 jajeklukier1 białko1 szkl cukru pudru1 łyżka soku z cytrynybarwniki spożywczeMąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min.Przygotować lukierBiałko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru.W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier.Pierniki malowałam najpierw białym lukrem całe a potem wykałaczką nakładałam kolorowy lukierm układając wzory i kwiaty.
