ßßß
Cookit - przepis na Pierniki lukrowane wiosenne
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pierniki lukrowane wiosenne
Składniki
Mąka
Cukier
Margaryna
Miód
Woda
Amoniak do ciast
Soda oczyszczona
Przyprawa korzenna
Jajko
Lukier
Białko
Cukier puder
Sok z cytryny
Barwnik spożywczy
Wykonanie
Przepis na pierniki użyłam podstawowy.1,5 kg
mąki
1,5 szkl
cukru
1
margaryna
250 gr
miodu
1/2 szkl
wody
2 dkg
amoniaku
1 niepełna łyżka
sody
przyprawa korzenna
5
jajek
lukier
1
białko
1 szkl
cukru pudru
1 łyżka
soku z cytryny
barwniki spożywcze
Mąkę
wymieszać z
przyprawami
i
sodą
.
Wodę
miód
,
margarynę
i
cukier
zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać
amoniak
.
Mąkę
zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym
jajku
ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w
mące
i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże
serca
lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min.Przygotować
lukier
Białko
ubić na sztywną piane, stopniowo dodać
cukier
i
sok z cytryny
. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze
cukru
.W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy
lukier
.Pierniki malowałam najpierw
białym
lukrem całe a
potem
wykałaczką nakładałam kolorowy
lukierm
układając wzory i kwiaty.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/05/pierniki-lukrowane-wiosenne.html
Przepisy powiązane
Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący
Rolada piernikowa
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru
Pierniczki (III)
Gotowanie jest łatwe: Ptysie
Składniki powiązane (0)