ßßß

1,5 kg mąki1,5 szkl cukru1 margaryna250 gr miodu1/2 szkl wody2 dkg amoniaku1 niepełna łyżka sodyprzyprawa korzenna5 jajekMąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cmPosmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st.Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch marmoladą i posypać posypką, lub oblać polewą czekoladową.