Wykonanie
Na roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki.


1,5 kg
mąki1,5 szkl
cukru1
margaryna250 gr
miodu1/2 szkl
wody2 dkg
amoniaku1 niepełna łyżka
sodyprzyprawa korzenna5
jajekMąkę wymieszać z
przyprawami i
sodą.
Wodę miód,
margarynę i
cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać
amoniak.
Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym
jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w
mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cmPosmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st.Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch
marmoladą i posypać posypką, lub oblać
polewą czekoladową.