Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanektłuszcz 1 łyżek stołowych
cukier 1 szklanekmocna
kawa 1 szklanek
jajka 4 sztuk
miód 1 szklanek
soda 1 łyżek deserowych
przyprawa korzenna według uznaniaWykonanie:
Miód rozgrzać w rondelku, dodać napar
kawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Żółtko utrzeć z
cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony
miód z
kawą. Na koniec z
białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać
czekoladą.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: