ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanektłuszcz 1 łyżek stołowychcukier 1 szklanekmocna kawa 1 szklanekjajka 4 sztukmiód 1 szklaneksoda 1 łyżek deserowychprzyprawa korzenna według uznaniaWykonanie:Miód rozgrzać w rondelku, dodać napar kawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.Żółtko utrzeć z cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony miód z kawą. Na koniec z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać czekoladą.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: