ßßß Cookit - przepis na okrągłe ciasteczka anyżowe

okrągłe ciasteczka anyżowe

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana przepisem Słodkiej Babeczki na okrągłe pierniczki upiekłam okrągłe ciasteczka anyżowe. Pierwszy raz użyłam sproszkowanego anyżu i już wiem, że to mój smak. Ciasteczka przez dużą zawartość miodu są dość twarde, ale po kilku dniach zmiękną. A takie twarde świetnie smakują moczone w herbacie.
Składniki (wyszło mi 60 sztuk):
500 g mąki
250 g miodu
140 g cukru (dałam ciut mniej)
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka anyżu
Miód podgrzać i z resztą składników zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta lepić kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze. Piec w 175*C około 10 minut. Po upieczeniu można polukrować. Należy przechowywać w zamkniętej puszce, aby zmiękły.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/okrage-ciasteczka-anyzowe.html