Wykonanie
I jak przygotowania?U mnie trwają.Dużo jeszcze pracy.:)
55 dag
mąki12 dag
masła30 dag
miodu10 dag
cukru1 duże
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa korzenna Dr. Oetkerlandrynki
Miód z
cukrem i
masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.Na stolnicę wysypać
mąkę,
sodę,
przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić
jajka do środka.Dodać masę
miodowo-
cukrowo-
masłową.Wycinać wzorki np. kółka a w środku wyciąć foremką gwiazdeczkę.Ułożyć
ciastka na papierze do pieczenia.Landrynki wrzucić do woreczka i potłuc np. wałkiem na drobne kawałeczki aż się pokruszą.Pokruszone
cukierki wrzucić w dziurki każdego pierniczka.Piec około 7 minut w temp. 180 st.C.Z papieru/blaszki zdjąć po całkowitym wystudzeniu pierniczków, aż zastygną landrynki.