ßßß Cookit - przepis na Piernik z kawą

Piernik z kawą

nazwa

Wykonanie

Pyszny piernik..smak piernika jest bardziej intesywny dzięki oczywiście przyprawie piernikowej ale także dzięki dodatkowi kawy..ja wykorzystałam kawę arabika etiopia sidamo .
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 szkl. miodu
3/4 szkl. mocnej kawy
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Jaja z cukrem utrzeć na gładką masę.Powoli dodawać olej i miód.Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiać , dodać do masy.Wymieszać razem.Na końcu dodać kawę .Ciasto wlać do dużej blaszki keksówki.Piec około godz.w temperaturze 160-170 stopni.Polać polewą.
Kawa Arabika ETIOPIA SIDAMO
Kawa pochodząca z ojczyzny tego znanego napoju - Etiopii, gdzie długa tradycja uprawy krzewu kawowego oraz doskonałe warunki klimatyczne gwarantują satysfakcję z każdej filiżanki naparu. Arabika Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki czemu posiada intensywny, głęboki smak winno - kwiatowy. Wyśmienita, pobudzająca odmiana tradycyjnej arabiki .
Piernikowa przyprawa
Przyprawa piernikowa oparta na szczególnych przyprawach oraz ich odpowiednio dobranym proporcjom Przyprawa piernikowa MARSYL, jest doskonałą mieszanką nadającą piernikom charakterystycznego dla nich smaku i aromatu.
Łączy w sobie nuty wielu przypraw korzennych jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Wszystko to sprawia, iż przygotowane pierniki wyśmienicie pachną i smakują oraz na długo pozostają w pamięci
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/12/1089-piernik-z-kawa.html