Wykonanie
Pyszny piernik..smak piernika jest bardziej intesywny dzięki oczywiście
przyprawie piernikowej ale także dzięki dodatkowi
kawy..ja wykorzystałam
kawę arabika etiopia sidamo .3
jajka1 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju1 szkl.
miodu3/4 szkl. mocnej
kawy4 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
przyprawy piernikowejJaja z
cukrem utrzeć na gładką masę.Powoli dodawać
olej i
miód.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
przyprawą do piernika przesiać , dodać do masy.Wymieszać razem.Na końcu dodać
kawę .Ciasto wlać do dużej blaszki keksówki.Piec około godz.w temperaturze 160-170 stopni.Polać polewą.
Kawa Arabika ETIOPIA SIDAMO
Kawa pochodząca z ojczyzny tego znanego
napoju - Etiopii, gdzie długa tradycja uprawy krzewu
kawowego oraz doskonałe warunki klimatyczne gwarantują satysfakcję z każdej filiżanki naparu. Arabika Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki
czemu posiada intensywny, głęboki smak
winno - kwiatowy. Wyśmienita, pobudzająca odmiana tradycyjnej arabiki .
Piernikowa przyprawaPrzyprawa piernikowa oparta na szczególnych przyprawach oraz ich odpowiednio dobranym proporcjom
Przyprawa piernikowa MARSYL, jest doskonałą mieszanką nadającą piernikom charakterystycznego dla nich smaku i aromatu.Łączy w sobie nuty wielu przypraw korzennych jak
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa. Wszystko to sprawia, iż przygotowane pierniki wyśmienicie pachną i smakują oraz na długo pozostają w pamięci