Wykonanie
kilka
grzybów munpół szkl
fasoli mung300 g
mięsa z udźca
indykapół
cebuli3 ząbki
czosnkupół
brokułasólpieprzpół łyżeczki
imbiruprzprawa turecka lub
zioła chińskie
chili w płatkach
olej do smażenia1 łyżka
sosu sojowego2 g
makaronu ryżowegoGrzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić
Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie
wodę.
Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić
oliwą, posypać
solą,
pieprzem,
chili i odstawić na 2-3 godziny.Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek, po chwili
mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać
przyprawy i drobno pokrojony
brokuł i pokrojone na paseczki
grzyby mun, podlać
wodą lub rosołem i smażyć ok 30 min.
Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić.Do woka włożyć
fasolę mung całość polać
sosem sojowym i doprawić do smaku.Podawać z
makaronem ryżowym