Wykonanie


1
cukinia400 g
mięsa mielonego1
jajkosólpieprzpieprz ziołowypół czerstwej bułeczkikawałek
sera żółtego ok 50 g1
pomidor3 łyżki
oliwybazyliaoreganoszczypta
mięty1 szkl
kaszy gryczanej1 łyżeczka
ogórka kiszonego suszonego1 łyżka
olejusólDo garnka wlać 500 ml
wody, dodać suszone
ogórki,
sól, i łyżkę
oleju, zagotować, wsypać
kaszę i od czasu do czasu mieszając gotować aż
kasza wchłonie cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia.

Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku.
Mięso wymieszać z
przyprawami i
jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje
mięsa i zawijać je w plastry
cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać
oliwą, i 1/4 szkl
wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony w ósemki
pomidor, posypać
bazylią,
oregano i
miętą. Przykryć, postawić na małym ogniu i dusić ok 40 min. Pod koniec na każdej roladce położyć kosteczkę
sera żółtego i jeszcze na chwilę pozostawić na ogniu.Roladki podawać na
kaszy, polać wytworzonym sosem.


Opublikowany w