Wykonanie


ciasto800 g
mąki70 g
margaryny4 łyżki
oleju3 łyżki
cukru40 g
drożdży2
jajkapół łyżeczki
soli360 ml
mlekanadzienie
owoce (
agrest,
maliny)3
serki homogenizowane3 łyżeczki
mąki ziemniaczanejbrązowy cukierMąkę wsypać do miski,
mleko podgrzać, dodać
cukier,
drożdże i tłuszcz, wymieszać.
Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do
mąki jajka i
mleko z
drożdżami cukrem i tłuszczem.

Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać
mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny
Serek wymieszać z
żółtkami i
mąką ziemniaczaną.Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z
agrestem i
serkiem .Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego
pomidorka.rozklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka
agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami
serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę
serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać
malinami - drożdżówka z
malinami, drugie
agrestem -
drożdżowe ciasto z
agrestem, ze scinków ciasta można wykonać krateczkę .Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.Ciasta z
owocami posypać
brązowym cukrem.




