ßßß

ciasto800 g mąki70 g margaryny4 łyżki oleju3 łyżki cukru40 g drożdży2 jajkapół łyżeczki soli360 ml mlekanadzienieowoce (agrest, maliny)3 serki homogenizowane3 łyżeczki mąki ziemniaczanejbrązowy cukierMąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem.
Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godzinySerek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka.rozklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami, drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem, ze scinków ciasta można wykonać krateczkę .Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem.



