ßßß

400 g ugotowanego makaronu penne500 g mięsa mielonego1 cebula3 ząbki czosnku3/4 szkl soku pomidorowegoszczypta oreganoszczypta bazyliimajeraneksólpieprzpół łyżeczki słodkiej paprykitłuszcz do smażenia300 ml śmietany 18%2 jajka100 g mozzarelli z blokuszczypta chili suszonej w płatkachszczypta pomidorów suszonychsólpieprz1 pomidororeganoNa patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania.Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 30 min.