Wykonanie
Znalazłam bardzo ciekawy artykuł , źródło zamieszczam poniżej.Tłuszcz to wypróbowane źródło energii i nośnik wielu witamin. Buduje błony komórkowe, jest niezbędny do wytworzenia hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych. By twój organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być:
margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)),
oliwa,
olej,
masło, a nawet
smalec. Jest jednak jedno “ale”: z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić!MASŁO 100 g = 660 kcal100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 23 g jednonienasyconych i 2 g wielonienasyconych.Do czego do smarowania
pieczywa, duszenia warzyw, zup; dostarcza łatwostrawnego tłuszczu
mlecznego o właściwościach przeciwutleniających, nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i sprzyja rozwojowi dobrej
flory bakteryjnej jelitDla kogo wrzodowców, kobiet w ciąży i karmiących, małych dzieci.Nie dla grubasów, chorych na nadciśnienie i miażdżycę oraz uczulonych na
białko mlekaMIESZANKI MASŁA I
OLEJU 100 g = 540 kcaldostarcza ok. 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g wielonienasyconych.Do czego do smarowania
pieczywa, do duszenia, pieczenia, smażenia; smakuje jak
masło, a ma mniej od niego kalorii, cholesterolu, tłuszczów nasyconych, Mysle jednak ze zawiera sporo izomerów trans powstałych na wskutek obróbki chemicznej i termicznej produktuNie dla walczących z nadwagą i z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym i uczulonych na
białko mleka.
MARGARYNA OBNIŻAJĄCA POZIOM CHOLESTEROLU (
Benecol,
Flora Pro-Active) 100 g = 660 kcal100 g dostarcza 60 g tłuszczu, w tym: 18 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 30 g jednonienasyconych i 12 g wielonienasyconychdo czego do smarowania
pieczywa, duszenia warzyw i
mięsa;Podobno 2 łyżki dziennie obniżają poziom złego cholesterolu we
krwi o 10-15% w ciągu
trzech tygodni! dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, zawałowcównie dla wyjątkowo oszczędnych:)) oraz cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
MARGARYNA 100 g = 660 kcal (osobiscie nie polecam -izomery trans)100 g dostarcza 60 g tłuszczy, w tym: 12 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 16 g jednonienasyconych i 29 g wielonienasyconych do czego do smarowania
pieczywa, duszenia warzyw, pieczenia ciast, do zup dla kogo dla osób z wysokim ciśnieniem (chroni przed miażdżycą) nie dla alergików (zawiera konserwanty, barwniki) i osób lubiących dania smażone (kwasy wielonienasycone zamieniają się w wysokiej temperaturze w wolne rodniki!)
SMALEC 100 g = 880 kcal (wg mnie najlepszy tłuszcz do długiego smazenia(jeszcze
olej kokosowy)100 g dostarcza 99 , 5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconychdo czego do smażenia
mięs i ryb;
smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w
mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowychnie dla dzieci, osób starszych, ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu, otyłych i cierpiących na choroby wątroby
OLIWA Z OLIWEK 100 g = 880 kcaldostarcza 99,6 g tłuszczu, w tym 15 g kwasów nasyconych, 70 g jednonienasyconych, 11 g wielonienasyconych do czego do robienia
sosów sałatkowych,
majonezu, do duszonych i
surowych warzyw, zup, do smażenia(krotkiego- do 120 stopni C) warzyw,
mięsa, do ciast,
makaronów, najlepsza
oliwa czyli z pierwszego tłoczenia (na etykiecie napis Extra virgin
olive oil) Dla Wszytskich:)
OLEJ SŁONECZNIKOWY 100 g = 880 kcal(Pamietajcie ze kwasy wielonienasycone w przesadzie szkodza na prostate i powoduja stany zapalne org. – generalnie dla nas nie najlepszy:))dostarcza 100 g tłuszczu, w tym: 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 19 g jednonienasyconych i 65 g wielonienasyconych do czego do sałatek,
sosu winegret, kręcenia
majonezu; obniża poziom całkowitego cholesterolu, zapobiega miażdżycy dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu oraz mających problemy skórne (zmniejsza wydzielanie gruczołów
łojowych, odżywia skórę właściwą) nie dla osób lubiących smażone potrawy; wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury zamieniają się w wolne rodniki, które mogą wywoływać nowotwory!)
OLEJ RZEPAKOWY 100 g = 880 kcal100 g dostarcza 100 g tłuszczu, w tym 6 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 61 g jednonienasyconych i 29 g wielonienasyconych do czego do duszenia warzyw i
mięs, zup,
sosów, smażenia ryb(ale
mies-podtrzebuja dłuzszego smazenia) juz nie-utlenianie(potrzebuja wyzszej temp niz
oliwa z oliwek ale to nie to co
smalec:)) dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, trądzikiem, niedoborami witamin E i AUWAGA! może zawierać kwas erukowy oskarżany o wywoływanie nowotworów)O CO CHODZI Z TYMI KWASAMI?kwasy tłuszczowe nasycone są w
maśle,
śmietanie,
mięsie,
smalcu. Jedz nie więcej niż 20 g dziennie, bo ich ich nadmiar prowadzi do chorób układu krążeniajednonienasycone są w
oliwie z oliwek,
oleju rzepakowym. Jedz od 17 do 24(
moze byc troche wiecej) g dziennie, bo trzymają w ryzach zły cholesterolwielonienasyconeomega 3 są w tłustych rybach, olejach rzepakowym i
słonecznikowym, margarynach . Jedz 1-3 g dziennie(plecam około 6g), bo hamują powstawanie zakrzepów żylnychomega 6 są w
oleju z wiesiołka, ogórecznika,
słonecznikowym. Jedz 5-10 g dziennie, bo obniżają poziom złego cholesteroluOczywiscie w zaleznosci od diety spozywamy rózne zawartosci kwasów tł. w ciągu dnia(nie sugerujcie sie tym co napisałem na górze bo to jest optymalna zawartosc w okolicach 1:1:1) wiemy np ze na CKD potrzebujemy wiecej nasyconych tłuszczy.Poruszone zostało tylko kilka rodzajów tłuszczy ale chciałem tutaj ukazac, ze
smalec nie jest złym tłuszczem a nawet jest lepszym tłuszczem do smazenia(dłuzszego) niz
margaryna czy
masło. Nie odbierajcie jednak tego postu jako sugestie zeby codziennie jadac długosmazone
miesa w głebokim
smalcu… Jesli smazyć to własnie na nim(albo
oleju kokosowym), ale nikt nie
mowi ze czesto.Mam nadzieje ze juz wiecie na czym smazyć a co dodawac do sałtek albo pić na surowo.źródło link