Wykonanie
TŁUSZCZ, często to właśnie jemu przypisuje się powstawanie nadwagi, z tego względu osoby na dietach wybierają produk ty zupełnie go pozbawione lub nieco odtłuszczone (poniżej 30%). Świadomość jedzenia i wiedza na temat obróbki produktów wzrasta - mam zatem nadzieję, że większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że to błąd. Co zostaje po odjęciu tłuszczu z
sera lub
jogurtu, co nadaje takim produktom smak? Często to sztuczne dodatki... Zapamiętaj - tłuszcz jest niezbędny, jeśli pragniesz być szczupłym i zdrowym.Jednakże ich zastosowanie w kuchni różni, gdyż część z nich jest bardziej narażona na uszkodzenia podczas procesów wykorzystujących temperaturę. Innego
oleju należy użyć do smażenia i innego do dresingu na sałatki.WYSOKIE TEMPERATURY(smażenie, gotowanie, pieczenie):-
olej kokosowy-
masło- ghee (
masło klarowane)-
smalec (domowo topiony!)-
olej rzepakowy-
oliwaNISKIE TEMPERATURY(do sałatek, dresingów, używane "na zimno")-
oliwa z oliwek-
olej sezamowy-
olej rzepakowyPo co nam właściwie zdrowe tłuszcze?Przede wszystkim to budulec naszych komórek, poza tym poprawiają pracę mózgu, wpływają na stan zdrowia
serca, płuc, "koją" układ nerwowy, odżywiają skórę, maja swój udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.Można je stosować zewnętrznie (wcierać) i wewnętrznie (spożywać),.