ßßß
500 g mięsa mielonego z indyka500 g dyni1 jajko1 cebulasólpieprzpieprz ziołowymajeranekbułka tarta1 łyżeczka pomidorów suszonychszczypta ziela angielskiego mielonegoszczypta imbiruolej do formy
Dynię pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. włożyć do miski , dodać 2 łyżki oleju, pieprz ziołowy , szczyptę imbiru, sól do smaku i pieprz. Wymieszać by dynia była nawilżona tluszczem, ułożyć na blasze i piec przez 20 min w temp 180 st z nawiewem.Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i drobno posiekaną cebulą, dodać sól, pieprz, łyżeczkę majeranku szczyptę ziela angielskiego mielonego, i bułki tartej ok 5 łyżek, można dodawać stopniowo by mięso nie stało się za suche.Formę do tarty lub keksówkę wysmarować tłuszczem i grubo wysypać bułką tartą.Jeżeli robimy w formie do tarty rozłożyć połowę mięsa , upieczoną dynię, i na wierzch resztę mięsa, wyrównać zwilżonymi wodą rekami i na koniec olejem.Piec tartę ok 20 min w temp 180 st z nawiewemPodawać z kaszą kus kus i surówką.