Wykonanie

500 g
mięsa mielonego z
indyka500 g dyni1
jajko1
cebulasólpieprzpieprz ziołowymajeranekbułka tarta1 łyżeczka
pomidorów suszonychszczypta
ziela angielskiego mielonegoszczypta
imbiruolej do formy
Dynię pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. włożyć do miski , dodać 2 łyżki
oleju,
pieprz ziołowy , szczyptę
imbiru,
sól do smaku i
pieprz. Wymieszać by
dynia była nawilżona tluszczem, ułożyć na blasze i piec przez 20 min w temp 180 st z nawiewem.
Mięso wymieszać z
przyprawami,
jajkiem i drobno posiekaną
cebulą, dodać
sól,
pieprz, łyżeczkę
majeranku szczyptę
ziela angielskiego mielonego, i
bułki tartej ok 5 łyżek, można dodawać stopniowo by
mięso nie stało się za suche.Formę do tarty lub keksówkę wysmarować tłuszczem i grubo wysypać
bułką tartą.Jeżeli robimy w formie do tarty rozłożyć
połowę mięsa , upieczoną
dynię, i na wierzch resztę
mięsa, wyrównać zwilżonymi
wodą rekami i na koniec
olejem.Piec tartę ok 20 min w temp 180 st z nawiewemPodawać z
kaszą kus kus i surówką.
