ßßß
żeberka 4 porcje7-8 suszonych moreli1 łyżka suszonej żurawiny2 gałązki świeżego rozmarynuszczypta suszonego rozmarynupół łyżeczki majerankusólpieprzpół łyżeczki słodkiej papryczkipół szklanki wina3-4 łyżki oliwyŻeberka umyć po porcjować i włożyć do miski, dodać przyprawy, morele i żurawinę, skropić oliwą i dodać wino. Odstawić na 2-3 godziny.Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać na ogniu i przełożyć mięso, podsmażyć na rumiany kolor i dodać resztę marynaty z owocami. Podlać winem, dodać jeszcze pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, uzupełniając wodą w razie wyparowania.Ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Ja starłam na tarce kapustę białą, marchewkę, cebulę i jabłko, dodałam koperek, sól, cukier do smaku i odrobinę oliwy.Mięso wyjąć na talerze, gałązki rozmarynu usunąć, a pozostały sos z owocami zmiksować blenderem.Polewać mięso na talerzu.