ßßß

1 bakłażan3-4 ziemniaki2 pomidorygarść czarnych oliwekoreganoprzyprawa do potraw włoskich300 ml śmietany1 łyżeczka przyprawy Tzatziki1 jajkosólpieprztłuszcz do smażeniażółty ser do posypaniaZiemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 5-7 min. Odcedzić i wystudzić.Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.Bakłażan przyrumienić na patelni z obu stron. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nasmarować oliwą dno i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pomidory, posypać przyprawami i polać trochę śmietanką wymieszaną z jajkiem i przyprawą Tzatziki i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pomidory i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem.Podawać do mięs lub ryb.