ßßß
Cookit - przepis na Mazurek bakaliowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mazurek bakaliowy
Składniki
Mąka
Cukier
Margaryna kasia
Żółtko
Śmietana
Sól
Bakalie
Jajko
Cukier puder
Serek homogenizowany waniliowy
Beza
Białko
Mąka ziemniaczana
Polewa czekoladowa
Wykonanie
ciasto300 g
mąki
150 g
cukru
200 g
margaryny Kasia
4
żółtka
2 łyżki
śmietany
szczypta
soli
masa bakaliowa1 szkl
bakalii
2
jajka
100 g
cukru pudru
1
serek homogenizowany waniliowy
beza
2
białka
pól szkl
cukru
2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
bakalie
i
polewa czekoladowa
do dekoracjiCiasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie
jaja
.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min.W tym czasie przygotować masę
bakaliową
.
Żółtka
utrzeć z
cukrem
, dodać
serek homogenizowany
i posiekane
bakalie
oraz pianę z
białek
.Wyłożyć na podpieczone
spody
. Piec ok 15-20 min.Przygotować
bezę
. Ubić
białka
, dodać
cukier
i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną
.Udekorować upieczone mazurki
bezą
i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 stDalsze dekoracje polewą i
bakaliami
robimy po wystudzeniu.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/04/mazurek-bakaliowy.html
Przepisy powiązane
OWOCE NA KRUCHYM CIEŚCIE ZAPIEKANE Z BEZĄ .
TARTA cytrynowa
Beza!
Biszkoptowa rolada z truskawkami
Bezy
Składniki powiązane (0)