Wykonanie
60 dkg
mąki8 dkg
drożdży3 łyżki
cukru25 dkg
margaryny0,5 szkl
mleka2
żółtkanadzienie;450 gr
jogurtu naturalnegopół szkl
cukru200 gr
truskawek rozmrożonych bez soku.1
galaretka owocowa2 łyżeczki
żelatynyCukier i
drożdże rozpuścić w
mleku.
Margarynę posiekać z
mąką, dodać rozczyn
drożdżowy. Wyrobić ciasto, ukształtować na jednolitą kulę i włożyć do zimnej
wody na 10-15 min.Po tym czasie wyjąć ciasto, otoczyć w
mące, wałkować cienko, ciąć radełkiem na paski o długości 25-27 cm .. Nawijać na natłuszczone rurki do pieczenia, układać na papierze do pieczenia. posmarować rozmąconym
jajkiem i piec na złoty kolor a temp 180 st.nadzienie;
Galaretkę i
żelatynę rozpuścić w pół szkl wrzątku. wystudzić.
Jogurt ubić z
cukrem, dodać
truskawki i na koniec przestudzoną
galaretkę, wstawić krem do lodówki , kiedy zacznie tężeć nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i nakładać krem do rurek. udekorować świeżymi
owocami lub posypką.