Wykonanie
-ciasto-Skł; 3 łyżki
miodu3 szkl.
mąki1 łyżka
cukru15 dkg.
margaryny1 płaska łyżeczka
amoniaku1
jajko2 łyżki
śmietany2 płaskie łyżeczki
sodyMiód i
margarynę roztopić.Dodać do wymieszanej reszty składników, zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części, upiec 3 placki. 30 min. 200-220*C.Jeden (najgorszy) pokruszyć.-masa
jabłkowa-Skł; 1 kg.
jabłek1,5
galaretki wiśniowej1 łyżka
cukru3 łyżki
wodyJabłka obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z
cukrem i
wodą.Dodać do gorących
jabłek galaretkę, wymieszać.Dodać pokruszone ciasto. Przestudzić.-masa z
kaszy manny-Skł; 0,5 l.
mleka4 łyżki
kaszy manny2 łyżki
cukru10 dkg. wiórek
kokosowych1
margarynaMleko zagotować, wsypać
wiórki kokosowe i
kaszę mannę, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z
cukrem, ztopniowo dodać
kaszę z wiórkami.PRZEŁOŻENIE PLACKA - placek kruchy, masa
jabłkowa, masa z
kaszy manny, placek kruchy, polewa, wiórki.