Wykonanie

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Od kiedy pamiętamy na naszym rodzinnym
stole zazwyczaj jako słodka przekąska "lądowała" szarlotka albo sernik :)Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na
czekoladowym spodzie(specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników
sera i
owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny sernik z musem
wiśniowym. Mmmmm pychota!Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu0,5 szklanki
oleju2 szklanki
mleka1 szklanka
cukruopakowanie
cukru wanilinowego2
jajka4
żółtka1
budyń waniliowySer utrzeć z
cukrem oraz
cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynnaSkładniki na ciasto:400 g
mąki100 g
margaryny100 g
cukru1 łyżka
smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche)2
żółtka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę
serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut.Składniki na
bezę:6
białek1 szklanka
cukrułyżeczka
soku z cytryny (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać do nich
cukier cały czas ucierając. Na koniec dodać
sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć
bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć
bezę.Składniki na sos
wiśniowy:400 g
wiśni0,5 szklanki
cukruWiśnie umieścić w rondelku razem z
cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając.Tak powstałym sosem polewać każdy kawałek z osobna bezpośrednio przed podaniem.Smacznego :)