Wykonanie
Kolorowy, smaczny i wesoły. Cieszy oko i podniebienie zarówno tych najmłodszych jak i tych trochę starszych. Jego wysokość TORT
Z DŻEMEM PORZECZKOWYM! :)

Składniki
Biszkopt:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 4
jaja,- szklanka
cukru,-
olejek waniliowy,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- łyżeczka
masła do wysmarowania formy,- forma do ciasta, 2 miski, mikser.Poncz:- 0,5 szklanki
cukru,- sok z jednej
cytryny,- 1,5 szklanki słabej
herbaty,- miseczka, łyżka.Krem:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- 0,5 l
mleka,- 6 łyżek
cukru,- kostka
masła,- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.Dodatkowo:- słoik
dżemu z czarnej porzeczki,-
czekolada deserowa,- kolorowe lentilki,- szpryca, tarka, ostry nóż.Wykonanie:
Biszkopt:1. Oddzielam
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem na gładką masę i łączę z
białkową pianką.2. Dodaję
mąkę, 4-5 kropli
olejku waniliowego oraz
proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.3. Masę przelewam do wysmarowanej
masłem tortownicy.4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.Krem:1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego
mleka i rozpuszczam w nim
budyń.2. Resztę
mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek
cukru i zagotowuję.3. Do gotującego się
mleka przelewam
budyń z zimnym
mlekiem i dokładnie mieszam,aż do całkowitego zgęstnienia.4.
Masło wyciągam z lodówki, a
budyń pozostawiam do ostygnięcia.5. Miękkie
masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodajęstopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę
mleka, ajeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce
masła, aż do uzyskania odpowiedniejkonsystencji.Poncz:1. Do naparu herbacianego dodaję
cukier i
sok z cytryny, a następnie dokładnie mieszam.Tort:1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę
dżemu porzeczkowego.4. Trzeci
biszkoptowy blat układam na warstwie
dżemu i również nasączam ponczem.5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą
czekoladą deserową. Wierzch
tortu dodatkowo dekoruję kremem i lentilkami.