ßßß
SkładnikiBiszkopt:- 2 szklanki mąki pszennej,- 4 jaja,- szklanka cukru,- olejek waniliowy,- łyżeczka proszku do pieczenia,- łyżeczka masła do wysmarowania formy,- forma do ciasta, 2 miski, mikser.Poncz:- 0,5 szklanki cukru,- sok z jednej cytryny,- 1,5 szklanki słabej herbaty,- miseczka, łyżka.Krem:- 2 opakowania budyniu waniliowego,- 0,5 l mleka,- 6 łyżek cukru,- kostka masła,- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.Dodatkowo:- słoik dżemu z czarnej porzeczki,- czekolada deserowa,- kolorowe lentilki,- szpryca, tarka, ostry nóż.Wykonanie:Biszkopt:1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.2. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku waniliowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.Krem:1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego mleka i rozpuszczam w nim budyń.2. Resztę mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek cukru i zagotowuję.3. Do gotującego się mleka przelewam budyń z zimnym mlekiem i dokładnie mieszam,aż do całkowitego zgęstnienia.4. Masło wyciągam z lodówki, a budyń pozostawiam do ostygnięcia.5. Miękkie masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodajęstopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę mleka, ajeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce masła, aż do uzyskania odpowiedniejkonsystencji.Poncz:1. Do naparu herbacianego dodaję cukier i sok z cytryny, a następnie dokładnie mieszam.Tort:1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę dżemu porzeczkowego.4. Trzeci biszkoptowy blat układam na warstwie dżemu i również nasączam ponczem.5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą czekoladą deserową. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję kremem i lentilkami.