Wykonanie
Przepis na wytrawne muffinki znalazałam w gazetce Kuchni Lidla i gdy tylko go wypróbowałam od razu postanowiłam się nim podzielić. Zupełnie inne muffinki bo wytrawne! Idealne na drugie śniadanie. Jeśli znudziły się Wam kanapki do pracy, na uczelnie, dla dzieci do szkoły - ten przepis jest świetną alternatywną! :) Zapraszam do gotowania, znaczy się pieczenia! :)

składniki:12 muffinów200 g
szynki gotowanej100 g
sera żółtegoząbek
czosnku2
jaja280 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 ml
oleju z
suszonych pomidorów100 g
suszonych pomidorów250 ml
mlekałyżeczka
cukruCukier miksujemy z
jajkami, aż składniki dobrze się połączą i powstanie puszysta masa.
Ser ścieramy na tarce, a
szynkę i
pomidory kroimy w kostkę, Do ubitych
jajek wlewamy
olej z
suszonych pomidorów i
mleka i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy
ser,
szynkę,
suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość dobrze mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i ponownie mieszamy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do formy na muffiny wrzucamy wysmarowane
olejem papilotki na muffinki i wypełniamy je masą. Pieczemy muffinki w 160 stopniach przez 40-45 minut (bez termoobiegu) :)smacznego!




