Wykonanie
Muffiny angielskie (bułeczek z tego przepisu wyjdzie około 15 ):
Mąka 500 g
woda (
mleko) 250 ml20 g
drożdży świeżych bądź 5 g
drożdży w proszku2 łyżki
miodu bądź
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
oleju2.
Jajka w koszulce4
jajaocetwodaszczypiorek3.
Boczek4.
Sos holenderski <--- Przepis w linku :)Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie
ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone.Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce do letniego
mleka (około 40 stopni)dodajemy
drożdże,
miód bądź
cukier oraz posypujemy z góry leciutko
mąką w ten sposób robimy rozczyn
drożdżowy, odkładamy na bok przykrywamy ściereczką i pozostawiamy go do wyrośnięcia.(czas to około 20-30 minut)Po tym czasie dodajemy rozczyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy w celu wyrobienia kuli, jeżeli ciasto będzie nadal za wilgotne dodajemy więcej
mąki.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 , 5 h bądź gdy je robimy wieczorem na całą noc do lodówki.Gdy wyciągniemy ciasto rano z lodówki będziemy potrzebować jeszcze
Sodę oczyszczoną (około 1/4 łyżeczki) i ciepłą
wodę( 2 łyżki).Mieszamy ciasto i zaczyna znowu rosnąć. :)Formujemy kuleczki które spłaszczamy do grubości około 3 cm i pozostawiamy na chwilę.W tym czasie rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu a gdy będzie już nagrzana kładziemy bułeczki (opcjonalnie można je obtoczyć w semolinie) na suchą nawierzchnię i smażymy po 7 minut z jednej strony ale warto sprawdzać czy nie trzeba zmniejszyć płomieni pod naczyniem.Gotowe !:)
Czasochłonne zajęcie ale naprawdę warto, jak wiadomo coś co sami zrobimy smakuje o wiele lepiej a osoba której to podamy cieszy się z inwencji którą wkładamy w stworzenie Śniadania.Można je jeść nie tylko z
jajkami ale również ze świeżymi
owocami,
konfiturami itp :)A jak chcemy zrobić tylko 4 bułeczki reszte ciasta zachowajmy bo na kolacje można zrobić Pizze !
Jajka w koszulkach :Do gotującej się
wody wlewamy 2 łyżki
octu i wlewamy
jajka które można najpierw wybić do chochli a następnie wlać do
wody która ma bulgotać lekko a nie wrzeć.Czas gotowania to 3 minuty.
Boczek podsmażamy na suchej patelni następnie suszymy na papierze ręcznikowym i wszystkowykładamy na talerz.Wyłożone danie polewamy
sosem holenderskim i...
...Życzymy Smacznego ! :)