Wykonanie
Ostatnio miałem okazję uczestniczyć w szkoleniu u
boku świetnego szefa kuchni Jérôme Brochot. Jest to kucharz, którego restauracja została wyróżniona gwiazdką Michelin. Na kursie robiliśmy trzy różne dania,a jednym z nich była właśnie
makrela. Nie sądziłem, że tak prostym sposobem można zrobić tak pyszną
rybę.Myślę, że
będę częściej chodził na podobne szkolenia, bo sprawiają wielką satysfakcję i dają dużo różnych pomysłów na wykorzystanie wszelakich produktów w kuchni.Składniki (dla 4 osób):- 4
makrele-
por- 2
marchewki-
cebula- ćwiartka
selera- 2 szklanki
białego wina- szklanka
octu + 2 łyżki- szklanka
wody- kilka gałązek
pietruszki- 6 łyżek
oliwy z oliwek- łyżka
masłaDodatki:- skórka z
pomidora- listki
sałatyPrzygotowanie:
Makrele filetujemy, wyciągamy wszystkie ości i układamy je na blaszce.Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w dużym garnku. Wlewamy szklankę
wody i gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
masło i gdy rozpuści się wlewamy
białe wino oraz
ocet. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wylewamy całą zawartość na
filety rybne. Blaszkę z filetami chłodzimy w zimnej wodzie a następnie przekładamy do zamrażalnika w celu ochłodzenia.Skórkę z
pomidora smażymy we frytkownicy około 10 sekund.
Pietruszkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Zalewamy ją
octem oraz
oliwą i mieszamy.