ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe inspiracje, czyli crunchy orzechowe

Śniadaniowe inspiracje, czyli crunchy orzechowe

nazwa

Wykonanie

Śniadanie powinniśmy dobierać tak, aby sama perspektywa rezygnacji z niego była niewyobrażalną stratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia, ale mam na to pyszny, orzechowy sposób.
Wiele razy powtarzałam, że nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania. Dla mnie nie ma żadnych wymówek- mogę nie zrobić innych rzeczy, ale ten pierwszy posiłek jest u mnie koniecznością i zawsze staram się jak najlepiej go celebrować. Przez długi czas była to u mnie owsianka, którą nadal wielbię, ale zaczęłam też szukać czegoś nowego i tak oto powstała następna, po Belriso (KLIK) i budyniu (KLIK), receptura z serii "nie kupuję- robię w domu".
Jesteś fanem wszelkiego rodzaju musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo możesz przygotować samodzielnie i nie potrzebujesz dużo więcej czasu niż na wycieczkę do supermarketu.
To crunchy to same płatki, orzechy i miód- żadnych konserwantów, barwników i tony cukru. Pysznie orzechowe, aromatyczne i bardzo chrupiące. Idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym i owocami, szczególnie z bananem. Rezygnacja z takiego posiłku? Pod żadnym pozorem!
Wartość kaloryczna na 100g to 450,8kcal w tym 12,4g białka, 22,1g tłuszczu, 55,2g węglowodanów oraz 8,3g błonnika . Porcja 30g to 135,2kcal w tym 3,7g białka, 6,6g tłuszczu, 16,5g węglowodanów oraz 2,5g błonnika .
SKŁADNIKI:
150g płatków jęczmiennych
200g płatków owsianych góskich
60g orzeszków ziemnych bez soli
60g migdałów
60g orzechów włoskich
30g wiórków kokosowych
55g miodu/syropu z agawy
3/4 szklanki wody
odrobina cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
100g płatków owsianych zmielić na mąkę
Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi
Orzeszki ziemne, migdały oraz orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno, aby ich nie zmielić
Posiekane orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista
Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C
Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchy
Ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 20-30 minut do uzyskania odpowiedniej chrupkości- najlepiej co jakiś czas sprawdzić
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/03/sniadaniowe-inspiracje-czyli-crunchy.html