Wykonanie
Śniadanie powinniśmy dobierać tak, aby sama perspektywa rezygnacji z niego była niewyobrażalną stratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia, ale mam na to pyszny,
orzechowy sposób.

Wiele
razy powtarzałam, że nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania. Dla mnie nie ma żadnych wymówek-
mogę nie zrobić innych rzeczy, ale ten pierwszy posiłek jest u mnie koniecznością i zawsze staram się jak najlepiej go celebrować. Przez długi czas była to u mnie owsianka, którą nadal wielbię, ale zaczęłam też szukać czegoś nowego i tak oto powstała następna, po
Belriso (KLIK) i budyniu (KLIK), receptura z
serii "nie kupuję- robię w domu".

Jesteś fanem wszelkiego rodzaju
musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo możesz przygotować samodzielnie i nie potrzebujesz dużo więcej czasu niż na wycieczkę do supermarketu.To crunchy to same
płatki,
orzechy i
miód- żadnych konserwantów, barwników i tony
cukru. Pysznie
orzechowe, aromatyczne i bardzo chrupiące. Idealnie komponuje się z
jogurtem naturalnym i
owocami, szczególnie z
bananem. Rezygnacja z takiego posiłku? Pod żadnym pozorem!Wartość kaloryczna na 100g to 450,8kcal w tym 12,4g
białka, 22,1g tłuszczu, 55,2g węglowodanów oraz 8,3g błonnika . Porcja 30g to 135,2kcal w tym 3,7g
białka, 6,6g tłuszczu, 16,5g węglowodanów oraz 2,5g błonnika .

SKŁADNIKI:150g
płatków jęczmiennych200g
płatków owsianych góskich60g
orzeszków ziemnych bez
soli60g
migdałów60g
orzechów włoskich30g
wiórków kokosowych55g miodu/syropu z agawy3/4 szklanki
wodyodrobina
cynamonuPRZYGOTOWANIE:100g
płatków owsianych zmielić na
mąkęZmielone
płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi
Orzeszki ziemne,
migdały oraz
orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno, aby ich nie zmielićPosiekane
orzechy wsypać do
płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleistaMasę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°CPo 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchyPonownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 20-30 minut do uzyskania odpowiedniej chrupkości- najlepiej co jakiś czas sprawdzićSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog



