Wykonanie

Wspaniałe połączenie chrupiącego
spodu z kremem budyniowym i słodkimi
owocami!Idealne na letni piknik nad rzeką lub jeziorem :)Z przepisu wychodzi około 20 sztuk bombowych babeczekSkładniki: na bombowe babeczki:1,5 szklanki
mąki tortowej lub krupczatki3 łyżki
cukru pudru1 łyżka płynnego
miodu150g zimnego
masła1 łyżeczka zimnego
jogurtuna krem:200g - 100g
masła1/2 litra
mleka3 płaskie łyżki
skrobi2-4
żółtka8 łyżek
cukru laska waniliiOwoce: np.
truskawki,
winogrona,
morele,
daktyle,
poziomki1 opakowanie
galaretki agarowej lub karagenowejWykonanie arcydzieła:Składniki na babeczki (spód) zagnieść szybko lecz dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 minut, żeby ciasto się nie lepiło do rąk. Po tym czasie oblepić cienko
ciastem formy do babeczek. Piec w 180 stopniach, aż napiorą złotobrązowego koloru (nie spalić :))Gdy wystygną wyjąć z foremek.Teraz czas na krem budyniowy.. Z 1/2 litra
mleka odebrać 1 szklankę. Resztę
mleka zagotować z
cukrem i
wanilią (z
wanilii wyjąć pestki, wrzucić do gara razem ze strączkiem). Szklankę
mleka połączyć trzepaczką z
żółtkami i
skrobią. Gdy
mleko zacznie wrzeć wlać masę
żółtkową. Mieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Wrzucić posiekane w kostkę
masło. Mieszać do rozpuszczenia.Wlać ciepły
budyń na
spody, ozdobić
owocami.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać nią
owoce by lśniły się magicznie.Smacznego!