Wykonanie

Tę pyszną potrawę po raz pierwszy
jadłam w restauracji na wyspie Thassos.Przepiękne
widoki morza śródziemnego zostały w mojej głowie na długo, a smak Gigant Beansprześladował mnie po nocach. To aromatyczne i zdrowe danie serwuje się zwykle jako przystawkę, jednakja najbardziej lubię pałaszować ją z
pieczywem czosnkowym :)Składniki:
Fasola suszona (im większa tym lepsza)2 opakowania
pomidorów z puszki lub 800g świeżych (słodkich)3 ząbki
czosnku (posiekane)
natka pietruszki,
bazylia,
przyprawa grecka
papryka ostra,
papryka słodka,
pieprz,
majeranek,
oregano,
sóloliwa1
cebulaPrzygotowanie:
Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować do miękkości.
Cebulę posiekać drobno. Rozgrzać
oliwę. Usmażyć.Dodać
pomidory i
zioła, wymieszać.Dusić
fasolę przez około 30 minut pod przykryciem, aby wchłonęła część sosu i przyjęła aromaty
ziół.Bon Appétit!