ßßß
Tę pyszną potrawę po raz pierwszy jadłam w restauracji na wyspie Thassos.Przepiękne widoki morza śródziemnego zostały w mojej głowie na długo, a smak Gigant Beansprześladował mnie po nocach. To aromatyczne i zdrowe danie serwuje się zwykle jako przystawkę, jednakja najbardziej lubię pałaszować ją z pieczywem czosnkowym :)Składniki:Fasola suszona (im większa tym lepsza)2 opakowania pomidorów z puszki lub 800g świeżych (słodkich)3 ząbki czosnku (posiekane)natka pietruszki, bazylia, przyprawa greckapapryka ostra, papryka słodka, pieprz, majeranek, oregano, sóloliwa1 cebulaPrzygotowanie:Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Rozgrzać oliwę. Usmażyć.Dodać pomidory i zioła, wymieszać.Dusić fasolę przez około 30 minut pod przykryciem, aby wchłonęła część sosu i przyjęła aromaty ziół.Bon Appétit!