Wykonanie

Mhhhh. Dzisiejsza propozycja to połączenie kruchego ciasta z
owocowym miąszem.To Amerykańsko-Kanadyjskie ciasto zwane Pear and Apple Pie.Smakuje trochę szarlotkowo z powodu zawartości
jabłek, jednak w połączeniu z
gruszkami jest jeszcze lepsze!To jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam.Ciasto jest jak z bajki....Składniki:Na ciasto:290 g
mąki150 g
masła zimnego1/3 łyżeczka
soli2 czubate łyżki
jogurtu1 łyżka rozpuszczonego
miodu5 łyżek
cukru pudruNa nadzienie:3
gruszkiokoło 4 małe
jabłka lub 2 duże
cynamon5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki+3 łyżki
bułki tartej+
lukier 1 szklanka
cukru pudru i 1-3 łyżki wrzątku(po prostu wymieszać)Przygotowanie:Składniki na ciasto wrzucić do misy blendera. Zmiksować. Lekko wyrobić. Jest to najłatwiejszy sposób, ale można też zagnieść ciasto na stolnicy. Schłodzić przez 45 minut, dzięki
czemu będzie można łatwiej je formować ponieważ
masło nie będzie się kleiło. Podzielić ciasto na 2 części, jedną trochę mniejszą.Rozwałkować większy kawałek. Nawinąć na wałek i zsunąć do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Ułożyć, odciąć nadmiar. Podziurkować widelcem spód ciasta. Posypał
bułką tartą. Nadzienie (obrane i pokrojone drobno
owoce) wymieszać. Przełożyć do formy. Rozwałkować drugą część ciasta. Przełożyć. Pozlepiać brzegi, a następnie poodciskać je widelcem. Ze skrawków ciasta używając foremek do
ciasteczek wykrawać najróżniejsze wzory (listki, gwiazdki, serduszka, misie itp.)Piec w 180 stopniach około 35 minut (aż ciasto nabierze ładnego koloru).Podawać z lukrem,
bitą śmietaną lub
lodami i
owocami.