Wykonanie
Postanowiłam, że pierwsza zerwana w tym sezonie
cukinia, musi "dokonać swego żywota" w jakiejś nowej potrawie. Wertować książek kucharskich i stron internetowych nie miałam ochoty, tak więc zdałam się na własną intuicję i przygotowałam klopsiki. Wyszły pyszne. Dodany w niewielkiej ilości
boczek oddał
cukinii i płatkom swój aromat, tak więc z powodzeniem danie będzie smakowało zatwardziałym mięsożercom. Wegetarianom proponuje pominięcie
boczku - będą równie pyszne.

Dla 3 osób1 mała
cukinia1/2 szklanki
płatków orkiszowych (lub owsianych)3 łyżki
bułki tartej100 g
boczku wędzonego1
cebula1
jajkosól,
pieprz,
bazylia,
oregano, cząber
Olej do smażenia
Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie odcedzić od nadmiaru
wody.
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko posolić i odstawić na sicie aby powstająca
woda ściekała, tak na około 30 minut, po tym czasie jeszcze lekko odcisnąć ręką.
Cebule poszatkować.
Boczek pokroić w drobną kostkę.Wszystkie składniki dokładnie połączyć, łącznie z
jajkiem i
przyprawami. Smażyć na patelni na złoty kolor.