Wykonanie
To był jeden z tych fatalnych dni o których chciałoby się natychmiast zapomnieć jednak dzisiejsze wydarzenia są tak istotne, że zmienią wszystkie najbliższe dni. Miało być świętowanie imienin Michała a był dzień pełen nerwów i szarpaniny z emocjami i wydarzeniami których nikt z nas się nie spodziewał. Dzień się skończył i wieczór jest cichy, spokojny. Dom zatopiony w śnie dzieci koi nerwy. Jestem sama z własnymi myślami i
kubkiem melisy oraz talerzykiem na którym leży obfity kawałek ciasta. Ciasto to miało być gwiazdą imieninowego świętowania a jest wieczornym pocieszycielem. Nie mniej jego rola nie ujmuje mu nic ze smaku.
Czekolada,
amaretto i krem z
kaszy manny doskonale współgrają ze sobą i z ciszą mojej sypialni. Tuż przed snem polecam Waszej uwadze przepis na ciasto, które jest towarzyszem moich wieczornych przemyśleń o bezwarunkowej miłości, młodości, zaufaniu i przemijaniu....

Ciasto na
kefirze z kremem z
kaszy mannyJajka 4 szt
Mąka pszenna typ 400 2 szklanki
Kefir gęsty 1,5 szklanki
Masło 100 g
Cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
Kakao 2 łyżkiKrem:
Mleko 2% 3 szklanki
Kasza manna 6 łyżek
Masło 220 g
Cukier puder 1 szklankaPolewa:
Czekolada 2 tabliczki
Likier amaretto i pół szklanki
wywaru z czarnej
herbaty do nasączenia ciasta
Jajka należy ucierać z
cukrem aż do uzyskania gęstej prawie białej masy. Następnie dodajemy
masło i
kefir i dalej ucieramy. Składniki sypkie czyli
mąkę,
sodę i
kakao przesiewamy i łączymy ze sobą a następnie stopniowo łączymy z masą płynną. Gotowe ciasto przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.Mój piekarnik upiekł ciasto w około 40 minut ale kontrolujcie proces pieczenia bo każdy sprzęt piecze ciut inaczej.W trakcie kiedy ciasto jest w piekarniku gotujemy
kasze mannę. Należy zagotować dwie szklanki
mleka a w trzeciej rozprowadzić
kaszę i dodać ją po doprowadzeniu reszty
mleka do wrzenia. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu a następnie ostudzić.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia i przystępujemy do robienia kremu. Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ucieramy
masło z
cukrem pudrem a następnie dodajemy stopniowo masę z
kaszy manny cały czas mieszając ( najlepiej mikserem).Ciasto kroimy na dwa lub cztery placki, nasączamy
likierem amaretto połączonym z
herbatą i przekładamy kremem. Całość polewamy rozpuszczoną
czekoladą.Gotowe smacznego

Przepis ten dedykuję mojej Mamie.Mamo, dziękuję Ci że nauczyłaś mnie wszystkiego tego co wiem o gotowaniu i dziękuję, że wychowałaś mnie na taką kobietę jaką jestem. Dziś czas na zmianę warty:) Damy radę obiecuję:)