ßßß
Ciasto na kefirze z kremem z kaszy mannyJajka 4 sztMąka pszenna typ 400 2 szklankiKefir gęsty 1,5 szklankiMasło 100 gCukier 1 szklankaSoda oczyszczona 2 łyżeczkiKakao 2 łyżkiKrem:Mleko 2% 3 szklankiKasza manna 6 łyżekMasło 220 gCukier puder 1 szklankaPolewa:Czekolada 2 tabliczkiLikier amaretto i pół szklanki wywaru z czarnej herbaty do nasączenia ciastaJajka należy ucierać z cukrem aż do uzyskania gęstej prawie białej masy. Następnie dodajemy masło i kefir i dalej ucieramy. Składniki sypkie czyli mąkę, sodę i kakao przesiewamy i łączymy ze sobą a następnie stopniowo łączymy z masą płynną. Gotowe ciasto przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.Mój piekarnik upiekł ciasto w około 40 minut ale kontrolujcie proces pieczenia bo każdy sprzęt piecze ciut inaczej.W trakcie kiedy ciasto jest w piekarniku gotujemy kasze mannę. Należy zagotować dwie szklanki mleka a w trzeciej rozprowadzić kaszę i dodać ją po doprowadzeniu reszty mleka do wrzenia. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu a następnie ostudzić.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia i przystępujemy do robienia kremu. Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ucieramy masło z cukrem pudrem a następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny cały czas mieszając ( najlepiej mikserem).Ciasto kroimy na dwa lub cztery placki, nasączamy likierem amaretto połączonym z herbatą i przekładamy kremem. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.Gotowe smacznego
Przepis ten dedykuję mojej Mamie.Mamo, dziękuję Ci że nauczyłaś mnie wszystkiego tego co wiem o gotowaniu i dziękuję, że wychowałaś mnie na taką kobietę jaką jestem. Dziś czas na zmianę warty:) Damy radę obiecuję:)