Wykonanie
W naszym domu gotujemy często razem, choć najczęściej w kuchni krzątam się ja. Bywają też takie dni kiedy biorę "wolne" i prym w kuchni wiedzie Michał. Muszę przyznać, że ma dobrą rękę szczególnie do
mięs i doskonałe wyczucie smaku. Są też potrawy, które w jego wykonaniu są po prostu nieziemskie i choćbym stawała na głowie nie uda mi się dorównać temu smakowi. Zresztą nawet nie próbuję. Mężczyzna świetnie radzący sobie w kuchni to skarb i naprawdę wielka przyjemność kiedy gotuje specjalnie dla kobiety:) Ostatnio mój kochany mąż przygotował mi na kolację fenomenalną
sałatkę, która rozpieściła moje
kubki smakowe i sprawiła mi wiele radości bo po pierwsze, był w niej
bób na który miałam ochotę już od kilku dni, po drugie łączyła w sobie wiele różnorodnych smaków, tekstur i ciepłe składniki z zimnymi- co bardzo lubię w sałatach, po trzecie wyglądała po prostu pięknie- a jak wiadomo je się najpierw oczami.

Składniki:
Sałata lodowaOgórek zielony
PomidorCebulaBóbBoczek wędzony surowy
Przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnekNa
winegret malinowy:
Oliwa Najlepiej jakaś neutralna w smakuŚwieże
maliny lub
sok malinowyOcet balsamiczny lub
sok z cytrynyCukier i
sól do smakuCała tajemnica tej
sałaty kryje się w połączeniu ciepłych składników z zimnymi oraz
winegretu. Trzeba ugotować
bób, obrać go i dodać do zrumienionego
boczku z
cebulką i
czosnkiem. Lekko podsmażony
boczek z
bobem i
cebulką przekładamy na wcześniej ułożoną na talerzu
sałatę lodową z
ogórkiem i
pomidorami i skropioną
winegretem.
Winegret można przygotować na bazie świeżych
malin, na które sezon właśnie się zaczyna. Wystarczy przy użyciu blendera połączyć wszystkie składniki.
Winegret można zrobić na bazie
octu balsamicznego lub- jeśli wolicie lżejszy smak-
soku z cytryny. Poza sezonem można użyć soku z
malin. Całość doprawiamy do smaku
solą i odrobiną
cukru.
Sałata ta to mój zdecydowany faworyt na tegoroczne letnie wieczory:)
